How well do you drive roundabouts?

The year was 2008 when mysterious circular islands (aka roundabouts) first appeared on several intersections in La Jolla. Research revealed that roundabouts could improve safety, calm traffic, reduce greenhouse emissions and even serve as landscaping opportunities for communities. However, not all motorists are familiar with the correct way to navigate through this traffic infrastructure and many drivers don’t use them correctly.

How are you doing in the roundabouts? Take this quiz to find out!

1. When you enter a roundabout, you should always drive:

A) Clockwise

B) Counterclockwise

C) In whatever direction you wish to turn

2. When you approach a roundabout:

A) Slow down as you approach the intersection

B) Keep driving at the speed limit

C) Accelerate to pass through quickly

3. If bicyclists or pedestrians are crossing the roadway:

A) Use your horn to inform them you’re approaching

B) Yield the right-of-way

C) Don’t do anything

4. You should enter a roundabout:

A) As soon as possible regardless of traffic conditions

B) When someone stops to let you in

C) When there is a big enough gap in roundabout traffic

5. Which of the following behaviors is legal in roundabouts:

A) Passing other vehicles

B) Flashing the high beam lights

C) Stopping

6. If you miss your exit:

A) Continue driving until you return to your exit

B) Turn on your emergency blinkers, change to reverse gear and drive backwards until you are able to make your turn

C) Take the most immediate exit and find another way to get there

7. In roundabouts, you use your turn signals:

A) Never

B) When changing lanes or exiting the roundabout

C) Only in case of emergency

8. In multiple-lane roundabouts:

A) Choose your entry and exit lane based on your destination

B) It doesn’t matter which lane you use

C) Always enter through the right lane

9. When entering roundabouts, it is advisable to:

A) Take another sip of your coffee

B) Let other drivers know of your direction by using your turn signals

C) Turn off all the lights in the car, even the headlights

10. La Jolla’s roundabouts are chiefly located in:

A) The Village

B) The Shores

C) Bird Rock

 

 

 

 

 

 

 

 

Answers: 1-B, 2-A, 3-B, 4-C, 5-B, 6-A, 7-B, 8-A, 9-B, 10-C.

Copyright © 2018, La Jolla Light
56°